Slatka pogača ili gnijezdo, sirnica ili pinca, varira u nazivima ali i u sastojcima, no ono što se ne mijenja, njen je miris i prisutnost svake godine na uskršnjem stolu, zbog čega je jedan od simbola Uskrsa. Meko dizano tijesto osnova je koju smo naučili od naših mama i baka, a igranje sastojcima poput vanilije, agruma ili meda, utječe na miris koji će ispuniti vaš dom na Uskrs. Ispecite pogaču s Apimel medom i otkrijte zašto je ovo recept za najmekšu i najmirisniju pogaču koja će razveseliti vaše bližnje.

SASTOJCI

  • 100 ml mlijeka
  • 500 g glatkog brašna
  • 40 g svježeg kvasca
  • 4 žumanjka
  • 150 g Apimel meda po želji
  • Žlica šećera ili šećera od vanilije
  • 1 mahuna vanilije (po ukusu)
  • Naribana korica limuna i naranče
  • Sok od 2 naranče
  • 1 šaka grožđica
  • 0,5 dcl ruma
  • 125 g omekšalog maslaca
  • Prstohvat soli
  • Za premaz: 1 žumanjak i 2 žlice vode

PRIPREMA

1. Pripremite kvasac u mlakom mlijeku uz 2 žlice brašna i žlicom šećera.

2. U većoj posudi pripremite brašno sa svim ostalim sastojcima. Nakon što pomiješate sve sastojke na kraju u posudu dodajte nabujali kvasac.

3. Sastojke pomiješane s kvascem nastavite mijesiti rukama sve dok se smjesa ne počne odvajati od stijenki posude.

4. Tijesto oblikovano u loptu ostavite na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči.

5. Nakon 60 minuta, premijesite smjesu i ostavite ju dodatnih 60 minuta da se ponovo udvostruči.

6. Prepolovite tijesto na pola ili na 4 dijela, ovisno o veličini pogače koju želite, i pustite još 20 minuta da tijesto naraste.

7. Pogače premažite smjesom od žumanjka i dvije žlice vode.

8. Stavite jednu po jednu u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 °C oko 20 minuta. Provjerite čačkalicom je li pogača gotova.

9. Nakon što se ispeče, pogaču ostavite da se malo ohladi i tek onda režite.

SAVJETI:

1. Ako vidite da pogača prebrzo tamni, prekrijte ju aluminijskom folijom ili malo smanjite temperaturu.

2. Grožđice prethodno namočite u vodi ili rumu kako bi omekšale, a umjesto grožđica možete koristiti brusnice ili neko drugo kandirano voće.

3. Prije pečenja, pogaču možete zarezati u obliku križića ili posuti krupnim kristalima šećera, kako se to tradicionalno radi za Uskrs.

4. Za bogat miris i okus, koristite mahunu vanilije, čija se unutrašnjost sastruže i pomiješa s ostalim sastojcima, a mahuna prokuha s mlijekom.