Slatka pogača ili gnijezdo, sirnica ili pinca, varira u nazivima ali i u sastojcima, no ono što se ne mijenja, njen je miris i prisutnost svake godine na uskršnjem stolu, zbog čega je jedan od simbola Uskrsa. Meko dizano tijesto osnova je koju smo naučili od naših mama i baka, a igranje sastojcima poput vanilije, agruma ili meda, utječe na miris koji će ispuniti vaš dom na Uskrs. Ispecite pogaču s Apimel medom i otkrijte zašto je ovo recept za najmekšu i najmirisniju pogaču koja će razveseliti vaše bližnje.
SASTOJCI
- 100 ml mlijeka
- 500 g glatkog brašna
- 40 g svježeg kvasca
- 4 žumanjka
- 150 g Apimel meda po želji
- Žlica šećera ili šećera od vanilije
- 1 mahuna vanilije (po ukusu)
- Naribana korica limuna i naranče
- Sok od 2 naranče
- 1 šaka grožđica
- 0,5 dcl ruma
- 125 g omekšalog maslaca
- Prstohvat soli
- Za premaz: 1 žumanjak i 2 žlice vode
PRIPREMA
1. Pripremite kvasac u mlakom mlijeku uz 2 žlice brašna i žlicom šećera.
2. U većoj posudi pripremite brašno sa svim ostalim sastojcima. Nakon što pomiješate sve sastojke na kraju u posudu dodajte nabujali kvasac.
3. Sastojke pomiješane s kvascem nastavite mijesiti rukama sve dok se smjesa ne počne odvajati od stijenki posude.
4. Tijesto oblikovano u loptu ostavite na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči.
5. Nakon 60 minuta, premijesite smjesu i ostavite ju dodatnih 60 minuta da se ponovo udvostruči.
6. Prepolovite tijesto na pola ili na 4 dijela, ovisno o veličini pogače koju želite, i pustite još 20 minuta da tijesto naraste.
7. Pogače premažite smjesom od žumanjka i dvije žlice vode.
8. Stavite jednu po jednu u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 °C oko 20 minuta. Provjerite čačkalicom je li pogača gotova.
9. Nakon što se ispeče, pogaču ostavite da se malo ohladi i tek onda režite.
SAVJETI:
1. Ako vidite da pogača prebrzo tamni, prekrijte ju aluminijskom folijom ili malo smanjite temperaturu.
2. Grožđice prethodno namočite u vodi ili rumu kako bi omekšale, a umjesto grožđica možete koristiti brusnice ili neko drugo kandirano voće.
3. Prije pečenja, pogaču možete zarezati u obliku križića ili posuti krupnim kristalima šećera, kako se to tradicionalno radi za Uskrs.
4. Za bogat miris i okus, koristite mahunu vanilije, čija se unutrašnjost sastruže i pomiješa s ostalim sastojcima, a mahuna prokuha s mlijekom.
