Kućni lijek, omiljena slastica ili pak neizostavan dio čaja. Od skrivene poslastice ranih plemenskih društava do načina plaćanja poreza u srednjovjekovnim vremenima, med je zaista čudotvorna namirnica, prisutna u svakoj etapi ljudske povijesti i razvoja.

Čak i ako niste fan insekata, moramo biti zahvalni pčelama što su nam podarile ovaj nevjerojatan prirodni zaslađivač. Pročitajte pet nevjerojatnih činjenica o medu i što ga  razlikuje od svih ostalih prehrambenih proizvoda.

 

1. MILIJUNIMA GODINA STARA POVIJEST

Ova priča ima početak prije otprilike 130 milijuna godina, u vrijeme kada su se cvjetnjače (biljke s cvijetom) prvi puta pojavile, te par milijuna godina kasnije kada su se pčele počele razilaziti od porodice osa.

U jednom trenutku u toj davnoj povijesti, pčele su počele proizvoditi med. Najraniji dokaz proizvodnje meda, koju su istraživači pronašli u obliku fosiliziranih ostataka, datiran je na otprilike tri milijuna godina.

S druge strane, ljudi su počeli skupljati med tek prije nekoliko tisuća godina. Crteži u drevnoj špilji pronađenoj u Valenciji, prikazuju sliku ljudske osobe kako skuplja med iz košnica. Vjeruje se da su crteži nastali prije 15.000 godina.U današnje vrijeme, na zemlji postoji otprilike 20.000 vrsta pčela, međutim tek mali dio proizvodi med.

Vrsta pčela koju danas upotrebljavamo u komercijalnom pčelarstvu diljem Europe i ostatka zapadnog svijeta nazivamo Apis mellifera, jedna od samo 8 vrsta medonosnih pčela.

 

2.  NEOGRANIČEN ROK TRAJANJA

Med je zaista superhrana, jedna od tek nekoliko vrsta za koje smatramo da ima neograničen rok trajanja. Postoje izvješća kako su istraživači pronašli jestiv med u nekoliko tisuća godina starim egipatskim grobovima. Vjerovali ili ne znanstvenici su se odvažili i kušali taj med, samo kako bi otkrili da je i dalje jestiv, zahvaljujući nepropusnim spremnicima.

Njegova dugovječnost može se objasniti zahvaljujući kemijskom sastavu. Med je higroskopan, što znači da sadrži malo vlage u svom prirodnom stanju što ga čini neprikladnim okružjem za razvoj bakterija.

Pčele ulažu znatan trud kako bi medu podarili takva “magična” svojstva. Tijekom procesa pretvaranja nektara (glavni sastojak meda) u med, pčele intenzivno mašu svojim krilima kako bi izvukli dodatnu vlagu iz inicijalno vodenaste substance.
Isto tako pčele posjeduju poseban enzim u svojem stomaku koji im pomaže razdvojiti nektar u glukonsku kiselinu i vodikov peroksid, koji se koristi za sprječavanje rasta bakterija i ostalih mikroorganizama unutar samog meda.

Jedna od glavnih zabludi koju imamo u vezi meda je da se pokvari jednom kada se  kristalizira. Iakoje  med koji najčešće možemo pronaći u trgovinama termički obrađen i procesiran kako bi se eliminirale čestice, sirov ili organski med i dalje sadrži pelud i enzime koje mogu dovesti do kristaliziranja. Ako vam se med kristalizirao, nije se pokvario, samo ga lagano podgrijte.

 

3. PREKO 300 RAZLIČITIH VRSTA MEDA

Raznolik i dubok okus meda određuje i primarno klasificira vrsta cvijeta iz kojega je nektar sakupljen. Kada pogledate staklenku meda koja je označena kao “bagremov med” ili “kaduljin med” to znači da izvor nektara potječe iz te vrste cvijeta.

Tekstura, okus i medicinska svojstva meda u velikoj mjeri ovise o cvijetu iz kojega je sakupljen nektar. S obzirom na to da vrijedne pčele skupljaju nektar većinu godine čak i stacionarne košnice mogu proizvesti različite vrste meda ovisno o cvijeću koje raste u njihovom okruženju. 

Trenutno na tržištu postoji preko 300 različitih vrsta meda, svaki sa specifičnim profilom okusa i zdravstvenih pogodnosti. Sigurni smo da možete nabrojati barem deset vrsta meda baziranih na prepoznatljivom cvijeću koji raste u vašoj blizini. Najprepoznatljiviji među njima su:

  • Bagremov med – kada biste zamislili idealnu staklenku meda, vjerojatno biste prvi pomislili na ovu vrstu meda. Med slatkog okusa s blagim cvjetnim tonovima bogat je flavonoidima koji pomažu u borbi sa srčanim bolestima i nekim vrstama raka. Zahvaljujući antibakterijalnim svojstvima ovaj med se koristi i za pomoć pri tretiranju akni i ostalih kožnih stanja.

  • Cvjetni med – proizvodi se iz nektara različitog livadnog cvijeća. Njegova boja, okus i intenzitet mogu varirati ovisno o vrsti cvijeća koje cvate. Iako postoje napori da se miješanjem ovog meda iz različitih izvora postigne standardiziran okus, postoji velika šansa da će se cvjetni med uvijek razlikovati u okusu. Bogat antioksidansima,  pomaže u borbi sa sezonskim alergijama i blažim zdravstvenim poteškoćama.

  • Lipov med – ovaj slatki med blago žute boje je savršen odabir za toplu šalicu biljnog čaja prije spavanja. U današnje vrijeme ga nažalost sve teže pronalazimo jer se drvo s kojeg pčele sakupljaju nektar u sve većoj mjeri koristi za izgradnju kuća i kućanskog namještaja. Nadamo se da će u budućnosti biti zastupljeniji, s obzirom na to da ga neuropati preporučuju za borbu s kašljem, bronhitisom i za prirodnu detoksikaciju tijela.

  • Kestenov med – jedinstvene arome i gorkog okusa ovaj tamni med nam dolazi iz samog srca šuma. Kompleksan i misteriozan okus ovog meda ga čini odličnim prilogom za poslužiti uz ostarjele sireve, svježe kruške i bogata mesna jela.  Svakodnevna konzumacija ovog meda pomaže pri gubitku viška kilograma i pomaže u održavanju tjelesne težine. 

Određene vrste meda mogu savršeno odgovarati za pripremu pekarskih slastica, dok su neki slasniji kada ih se konzumira direktno iz staklene. Neki pomažu u borbi s infekcijama dok su drugi su idealni za liječenje visokog krvnog tlaka i posjekotina.

Svi medoljupci zaista žive u nevjerojatnim vremenima, a jedini način da budete sigurni je da ih sve isprobate.

 

4.  MEDICINSKE SVRHE MEDA

Najraniji dokazi upotrebe meda u medicinske svrhe datiraju sve do drevne Mezopotamije. Budući da smo ranije spomenuli kako je med otporan na razvoj bakterija, često je korišten kao prirodni tretman za porezotine, infekcije i opekline.

Danas ga upotrebljavamo za jačanje imuniteta, čireve na želucu pa čak i za sezonske alergije. Osim navedenih zdravstvenih uloga, često ga se koristi u prirodnim kućnim lijekovima i proizvodima za osobnu njegu kao što su šamponi, losioni i regeneratori.

Zahvaljujući brojnim ljekovitim svojstvima razvili smo našu Apimel plus liniju koja pomaže zdravlju organizma, te na prirodan način jača imunitet tijekom cijele godine.

 

5. MED I EVOLUCIJA

Provedena istraživanja pokazala su da je med imao značajnu ulogu u ljudskoj evoluciji. Rana lovačko – sakupljačka društva ovisila su o visoko kaloričnoj hrani koja je mogla brzo zadovoljiti sve energetske potrebe.

Između lova na životinje i skupljanja šumskih plodova, med se smatrao “čudnovatom” hranom koju su brojna plemena cijenila. Nimalo iznenađujuće,budući da je med jedina hrana koja sadrži sve elemente potrebne za održavanje života, uključujući vodu.

Iako naši preci nisu imali pristup današnjim informacijama, njihovi razvijeni instinkti su ih usmjeravali prema takvoj vrsti hrane. Upravo su se ti instinkti prenosili iz generacije u generaciju, te zadržali u današnjem modernom vremenu.

U prilog tome ide istraživanje provedeno 2007. u sklopu kojeg su znanstvenici tražili od grupe ljudi da identificira lokacije pojedinih namirnica na ogromnoj i gusto posjećenoj tržnici. Muškarci i žene bili su najuspješniji u pronalasku visoko kaloričnih namirnica kao što su med i maslinovo ulje, čak iako im se ne sviđa i nemaju tendenciju da ih konzumiraju.

Od kad smo započeli s radom 1994. naučili smo da za uspješnu proizvodnju meda je potrebno pčelama osigurati idealne uvjete jer im i najmanja promjena može poremetiti ritam. Kako su i same savršeno organizirane, sve vezano za njih mora biti upravo takvo – savršeno.

Pogledajte široku ponudu Apimel proizvoda na bazi meda koji će vam ojačati imunitet, učiniti obroke slađim, a kožu glađom.