Valentinovo ove godine pada na petak, što znači vrlo malo vremena da nakon posla pripremite i iznenađenje. Kako ne biste morali posezati za kupovnom tortom, donosimo vam jednostavan recept za brzu čoko tortu, jer ipak, samostalno izrađena se uvijek više cijeni od kupovne
SASTOJCI
BISKVIT
- 250 g tamne čokolade
- 250 g margarina ili maslaca
- 6 jaja
- 2 1/2 dl šećera u prahu
- 1 dl brašna
GLAZURA
- 100 g margarina
- 100 g tamne čokolade
- 50 g Apimel meda
PRIPREMA
- Pećnicu zagrijte na 175°C. Komadićem margarina ili maslaca premažite kalup za tortu.
- Otopite margarin/maslac i čokoladu.
- U posebnoj posudi izmiksajte žumanjke sa šećerom dok ne posvijetle. Dodajte istopljenu čokoladu, brašno i snijeg od bjelanjaka. Laganim pokretima sve izmiješajte kako biste zadržali zrak u bjelanjcima.
- Izlijte smjesu u maslacem premazan kalup za torte i poravnajte.
- Pecite u nižem dijelu pećnice 25-30 minuta na 175°C dok se ne stvrdne i lagano popuca po površini.
- Ohladite biskvit u kalupu te stavite u zamrzivač na otprilike sat vremena.
- Za glazuru istopite nasjeckanu čokoladu u otopljenom maslacu ili margarinu te na kraju dodajte med. Tortu odvojite iz kalupa i premjestite na tanjur za serviranje. Prelijte glazuru po smrznutoj torti, razmažite i ostavite da se stvrdne.
IDEJE ZA UKRAŠAVANJE
- Naribati bijelu čokoladu i posipati po glazuri koja se ohladila, ali se nije još u potpunosti stvrdnula.
- Preko polovine torte stavite tanjur i na izloženu polovinu posipajte šećer u prahu ili kakao (dobit ćete oblik polumjeseca). Na papiru veličine A4 možete izrezati i srce i papir s rupom nasloniti na glazuru. Izloženi dio također možete posipati kakaom, čokoladom, ukrasnim mrvicama i slično.
- Nožem možete označiti linije rezanja komada na ohlađenoj glazuri i na kraju svakog komada staviti naizmjenično svijetli i tamni ukras. To može biti komad voća, čokolade, čokoladnih strugotina, mala količina pekmeza i slično.
- Samu tortu možete peći i u kalupu u obliku srca, ali i u više manjih kalupa, gdje je onda vrijeme pečenja potrebno smanjiti na 15-18 minuta i nakon toga provjeravati čačkalicom koliko će im biti potrebno da se ispeku.
Uz čašu pjenušca ili rosé vina ova će šarmantna torta na savršeni način obilježiti kraj radnog tjedna i početak zasluženog vikenda s vašom ljubljenom osobom.
