Valentinovo ove godine pada na petak, što znači vrlo malo vremena da nakon posla pripremite i iznenađenje. Kako ne biste morali posezati za kupovnom tortom, donosimo vam jednostavan recept za brzu čoko tortu, jer ipak, samostalno izrađena se uvijek više cijeni od kupovne

SASTOJCI

BISKVIT

  • 250 g tamne čokolade
  • 250 g margarina ili maslaca
  • 6 jaja
  • 2 1/2 dl šećera u prahu
  • 1 dl brašna

GLAZURA

  • 100 g margarina
  • 100 g tamne čokolade
  • 50 g Apimel meda

PRIPREMA

  1. Pećnicu zagrijte na 175°C. Komadićem margarina ili maslaca premažite kalup za tortu.
  2. Otopite margarin/maslac i čokoladu.
  3. U posebnoj posudi izmiksajte žumanjke sa šećerom dok ne posvijetle. Dodajte istopljenu čokoladu, brašno i snijeg od bjelanjaka. Laganim pokretima sve izmiješajte kako biste zadržali zrak u bjelanjcima.
  4. Izlijte smjesu u maslacem premazan kalup za torte i poravnajte.
  5. Pecite u nižem dijelu pećnice 25-30 minuta na 175°C dok se ne stvrdne i lagano popuca po površini.
  6. Ohladite biskvit u kalupu te stavite u zamrzivač na otprilike sat vremena.
  7. Za glazuru istopite nasjeckanu čokoladu u otopljenom maslacu ili margarinu te na kraju dodajte med. Tortu odvojite iz kalupa i premjestite na tanjur za serviranje. Prelijte glazuru po smrznutoj torti, razmažite i ostavite da se stvrdne.

IDEJE ZA UKRAŠAVANJE

  1. Naribati bijelu čokoladu i posipati po glazuri koja se ohladila, ali se nije još u potpunosti stvrdnula.
  2. Preko polovine torte stavite tanjur i na izloženu polovinu posipajte šećer u prahu ili kakao (dobit ćete oblik polumjeseca). Na papiru veličine A4 možete izrezati i srce i papir s rupom nasloniti na glazuru. Izloženi dio također možete posipati kakaom, čokoladom, ukrasnim mrvicama i slično.
  3. Nožem možete označiti linije rezanja komada na ohlađenoj glazuri i na kraju svakog komada staviti naizmjenično svijetli i tamni ukras. To može biti komad voća, čokolade, čokoladnih strugotina, mala količina pekmeza i slično.
  4. Samu tortu možete peći i u kalupu u obliku srca, ali i u više manjih kalupa, gdje je onda vrijeme pečenja potrebno smanjiti na 15-18 minuta i nakon toga provjeravati čačkalicom koliko će im biti potrebno da se ispeku.

Uz čašu pjenušca ili rosé vina ova će šarmantna torta na savršeni način obilježiti kraj radnog tjedna i početak zasluženog vikenda s vašom ljubljenom osobom.