Najteže nam pada bolest naših mališana. Kao roditelji, nema što nećemo pokušati kako bismo im olakšali zdravstvene tegobe. Uz uputu liječnika i sami možemo doprinijeti bržem oporavku.

Zašto djeca lako postaju bolesna?

Trenutno postoji više od 100 različitih vrsta virusa koji izazivaju prehlade, a na koje djeca nisu stvorila imunitet. Iz tog razloga, dijete može dobiti čak 8 do 10 prehlada svake godine, prije nego što napuni dob od dvije godine. Nakon što dobije prehladu uzrokovanu određenim virusom prehlade, steći će imunitet na tu specifičnu klicu. Govori se da je dobro za dijete da ide u vrtić i da bude okružen drugom djecom, jer dijete koje je izloženo prehladama i virusima ranije u životu, razvit će jači imunitet i puno je manja vjerojatnost da će se razboljeti kasnije u životu. Djeca često nemaju potpuno razvijen imunološki sustav sve do sedme ili osme godine.

Prehlade

Prvi znakovi prehlade kod djece su škakljanje u grlu, curenje ili začepljen nos te kihanje. Djeca koja se bore s prehladom također se mogu osjećati vrlo umorno i imati upalu grla, kašalj, glavobolju, blagu temperaturu, bolove u mišićima i gubitak apetita, a sluz iz nosa može postati gusta žuta ili zelena. Ovdje nastupa med kao dokazano blagotvorno sredstvo protiv dječjih prehlada.

Med kao spas

U prvom redu med razrjeđuje sluz i ublažava kašalj, ne samo kod djece već i kod odraslih. Med sadržava veliku količinu različitih tvari poput proteina, vitamina i minerala, a ima i antimikrobno djelovanje stoga nije ni čudo da blagotvorno djeluje na prehlade.

Provedena su mnoga istraživanja koja potiču korištenje meda kao lijek za kašalj. U jednom ispitivanju provedenom u Izraelu, ispitivači su zamolili roditelje da jednoj grupi djece koja kašlju daju med, a drugoj grupi placebo, to jest, sirup od datulje koji izgleda i ima okus kao med. Na kraju je istraživanje pokazalo da se kod djece koja su konzumirala med kašalj uvelike smanjio i poboljšao san.

Iz toga vidimo da su male doze meda dokazano učinkovite protiv kašlja te kod olakšavanja sna kod djece koja kašlju:

  • žlice 1⁄2 za 2 – 5 godina
  • 1 za 6 – 11 godina
  • 2 za 12 – 18 godina

Pitate se kako medu to uspijeva? Med sadrži prirodna antibakterijska i antivirusna svojstva, a osim toga i njegova gustoća oblaže grlo i tako se rješava suhog, škakljivog osjećaja koji izaziva kašalj.

Oprez

Pčelinje proizvode preporučuje se koristiti tek od druge godine djetetova života. Razlog tomu je što med povremeno sadržava bakterije koje mogu proizvesti toksine u crijevima beba, što naposljetku može dovesti do pojave infantilnog botulizma koji je iznimno ozbiljna i teška bolest.

Za naše mališane

Dokazano je da je med učinkovitiji od kemijskih sirupa protiv kašlja. Zato smo naše Apimel proizvode pravili s prirodnim sastojcima.

Bronhimel Junior

Bronhimel junior predstavlja prirodnu kombinaciju pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja koja olakšava iskašljavanje i doprinosi zdravlju dišnog sustava kod djece. Sadrži ekstrakt korijena bijelog sljeza, zvjezdasti anis i majčinu dušicu koji omogućuju prirodno iskašljavanje, pomažu kod simptoma prehlade i problema s dišnim sustavom. Propolis i med značajno doprinose učinkovitosti jer na sluznicu ždrijela djeluju antibakterijski i ubrzavaju njezin oporavak.

Dolazi u šarenom pakiranju, a blagotvorna svojstva navedenih sastojaka i fini okus jagode pomoći će djeci u borbi s napornim kašljem kako bi se što prije vratila bezbrižnoj igri.

Možete ga naručiti putem web-shopa, klikom ovdje.

Apimel Bronhimel Junior

Proimunal Junior ampule

Ove ampule nadopunjuju prehranu kod djece i tinejdžera tijekom njihovog rasta i razvoja. Sadrže kombinaciju 12 vitamina, matičnu mliječ i propolis te tako doprinose normalnoj funkciji metabolizma stvaranja energije, živčanog sustav i imunološki sustav, kao i na normalnu proizvodnju crvenih krvnih stanica. Djeci i tinejdžerima pružaju energiju i potpunu njegu tijekom njihovog rasta, tjelesnih aktivnosti i fizioloških promjena.

Za korištenje se preporučuju od 4 godine, a dolaze u prikladnim bočicama za piće. Imaju ugodan okus šumskog voća koji će oduševiti mališane, a njihov tekući format idealan je za samostalno piće ili miješanje s hladnim sokovima, jogurtima i smoothiejima.

Proimunal Junior ampule možete nabaviti klikom ovdje.

Apimel Proimunal Junior ampule

Briga za mališane

U nastavku donosimo još nekoliko savjeta kako razdoblje prehlade mališanima olakšati što je više moguće:

  • Sobu u kojoj mališan boravi održavajte prozračnom i bez propuha
  • Osigurajte im puno tekućine
  • Bolesni mališani se brzo umore, stoga im osigurajte dovoljno odmora
  • Ponudite im film, crtić ili knjigu koju najviše vole

Briga za bolesnu djecu često zna biti iscrpljujuća ne samo za dijete, već i za roditelja. Stoga i sebi osigurajte dovoljno sna i energije te raspodijelite brigu o mališanu s ostalim ukućanima.