Sigurni smo da ste do danas barem jednom u životu imali priliku probati domaće štrudle. Recepti za pravljenje savršeno ukusnih štrudli generacijama se prenose s koljena na koljeno, a mi vam danas donosimo recept za medene štrudle s jabukama.
SASTOJCI
TIJESTO/KORE ZA ŠTRUDLE
- 1 kilogram glatkog brašna
- 12 žlica ulja
- 1 mala žlica soli
- 8 dcl mlake vode
NADJEV
- 1 kg naribanih jabuka
- 1 mala žlica šećera
- 1 naribana korica limuna
- 5 malih žlica Apimel meda po izboru
- 3 male žlice limuna
- 1 vanilin šećer
- prstohvat cimeta
PRIPREMA
U jednu posudu stavite brašno, sol i ulje. Zatim postepeno, uz dodavanje mlake vode, mijesite sve dok ne dobijete kompaktnu masu koja se ne lijepi za prste.
Od dobivene smjese napravite 4 loptice jednake veličine i ostavite ih da odstoje 45 minuta u toplom prostoru.
Nakon što je tijesto odstajalo ručno ili oklagijom razvaljajte prvu lopticu tijesta sve dok ne dobijete tanko tijesto.
Ravnomjerno rasporedite prethodno napravljeni nadjev po tijestu. Postupak ponovite 4 puta.
Nakon što ste razvukli sve loptice i stavili nadjev na svaki sloj lagano zarolajte štrudlu s jednog kraja na drugi.
Zarolanu štrudlu stavite u prethodno uljem namazanu tepsiju. Premažite ju maslacem i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva da se peče otprilike 45 minuta.
Kada štrudle u pećnici porumene izvadite ih van, poprskajte hladnom vodom i po njima pospite šećer u prahu.
Uživajte u najukusnijim medenim štruklama! 🙂