Ovaj recept prepoznatljiv je u Hrvatskoj i postoji više inačica, a mi vam donosimo Apimel verziju i moramo priznati, nama je to omiljena pita.
SASTOJCI
PRHKO TIJESTO
500 g brašna
100 g šećera u prahu
100 g maslaca
120 ml mlijeka
80 g Apimel meda
2 jaja
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
KREMA:
800 ml mlijeka
80 g brašna
80 g gustina
80 g šećera u prahu
80 g Apimel meda
80 g mljevenih orašastih plodova po želji
PRIPREMA
1. Zamijesite prhko tijesto od navedenih sastojaka i podijelite na 3 ili 4 dijela (ovisno koliko kora želite). Razvaljajte tijesto i svaku koru pecite oko 7 minuta na 170 stupnjeva.
2. Mlijeko zakuhajte a dio odvojite i zamutite s brašnom, gustinom i vanili šećerom. Kao i kod pripreme pudinga, odvojenu smjesu vratite u zakuhano mlijeko i kuhajte dok se ne zgusne. Naravno, ovdje radimo pažljivo da ne nastanu grudice. Maknite s vatre a kada se krema malo ohladi, dodajte med, mljevene orašasta plodove ili dodatno što inače volite u kremama.
3. Filujte kore i režite nakon što odstoji barem nekoliko sati. Nama je pita najbolja nakon dan ili dva kada se sve dobro upije i spoji.
DODATNO:
– U kremu možete dodati i malo bijele čokolade te ukoliko volite slađe, preporučujemo i vanili šećer.
– Ova pita može se završiti s kremom, no ako volite čokoladnu glazuru kao i mi, preporučujemo glazirati pitu čokoladom na standardni način.
– Kore je moguće pripremiti i koji dan ranije te ih čuvati u foliji do pripreme
U slast!