Kao "točka na i" prekrasnim blagdanskim dekoracijama ovdje je medena božićna kućica. Krasit će vaš blagdanski stol šireći prekrasne arome Božića, a na kraju je možete podijeliti sa svojim bližnjima i zasladiti se. Jednostavno neodoljivo...

SASTOJCI

Za tijesto:

  • 350 g Apimel meda
  • 2 jaja
  • 250 g šećera u prahu
  • 750 g brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 250 g maslaca
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 2 žličice mljevenog đumbira

Za ukrasni snijeg:

  • 2 bjelanjka
  • 450 g šećera u prahu
  • 1 limun – sok

Za lijepljenje:

  • 225 g šećera

Sve ostalo:

  • šećerni ukrasi
  • bombončići
  • prehrambene boje

PRIPREMA

  1. Pomiješajte brašno, sol, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, mljeveni cimet i mljeveni đumbir. U drugoj posudi miksajte maslac sa šećerom dok ne postanu pjenasti i lagani, dodajte jaja i naposljetku med koji ste prethodno zagrijali. Kad se sve sjedini dodajte suhe sastojke i nježno umiješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
  2. Tijesto umotajte u foliju i ostavite 24 sata u hladnjaku. Tako može stajati i do desetak dana.
  3. Kad izvadite tijesto iz hladnjaka razvaljajte ga na debljinu od 5 mm (možete i deblje ako želite). Po veličini razvaljanog tijesta odredite koliko veliku kućicu želite. Nacrtajte stranice kućice na običnom papiru kako biste napravili šablonu (4 stranice, 2 plohe za krov, vrata i prozori po želji; ne zaboravite izrezati otvore na stranicama). Zagrijte pećnicu na 180 °C i u međuvremenu izrežite plohe za svoju kućicu.
  4. Dijelove tijesta pažljivo stavite na papir za pečenje i prebacite u tepsije. Svaki dio pecite oko 10 minuta ili dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Kad su gotovi ostavite ih da se ohlade na ravnoj površini kako se ne bi iskrivili.
  5. Kao “ljepilo” koristimo otopljeni šećer. Na laganoj vatri otapajte šećer dok ne poprimi blago smeđu boju. Nemojte dopustiti da previše potamni jer će biti gorkog okusa i pazite da se ne opečete.
  6. Otopljeni šećer prebacite u hladnu posudu sa strane da se ne bi nastavio zagrijavati. Stranice ohlađenih komada tijesta mažite ljepljivom tekućinom i spajajte komade. Dok se ne učvrste, pored stranica možete postaviti šalice kako bi ih držale.
  7. Za snijeg za ukrašavanje miksajte bjelanjke dok ne budu bijeli, ali ne jako čvrsti. Umiješajte dvije žlice šećera u prahu i limunov sok da bude kremasto. Postepeno dodajte ostatak šećera u prahu, sve dok smjesa ne bude meka i bijela. Ako na kraju nije dovoljno čvrsta i ne zadržava oblik dodajte još šećera u prahu.
  8. Smjesu posipajte žlicom po krovu tako da izgleda kao snijeg, a ukrašavati prozore, vrata i zidove možete koristeći vrećicu za ukrašavanje.

DODATNO:

  • Ako u smjesu za snijeg dodate jestive boje možete napraviti dodatne ukrase kao što su zeleni vjenčić na vratima, crveno cvijeće i slično.
  • Gotovu kućicu možete, ali i ne morate, lagano posipati šećerom u prahu. Uz to, ljepljivim šećerom na kućicu možete zalijepiti i bombončiće, šećerne štapiće i druge jestive slastice koje poželite.
  • Ako vam je ostalo viška tijesta od njega pravite male medenjake u obliku srca, zvjezdica, borića, sobova, snjegovića i svega ostalog što vam padne na pamet. Ukrasiti ih možete ostatcima snijega za ukrašavanje u bijeloj ili drugoj boji.