Kao "točka na i" prekrasnim blagdanskim dekoracijama ovdje je medena božićna kućica. Krasit će vaš blagdanski stol šireći prekrasne arome Božića, a na kraju je možete podijeliti sa svojim bližnjima i zasladiti se. Jednostavno neodoljivo...
SASTOJCI
Za tijesto:
- 350 g Apimel meda
- 2 jaja
- 250 g šećera u prahu
- 750 g brašna
- 1 žličica soli
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 250 g maslaca
- 2 žličice mljevenog cimeta
- 2 žličice mljevenog đumbira
Za ukrasni snijeg:
- 2 bjelanjka
- 450 g šećera u prahu
- 1 limun – sok
Za lijepljenje:
- 225 g šećera
Sve ostalo:
- šećerni ukrasi
- bombončići
- prehrambene boje
PRIPREMA
- Pomiješajte brašno, sol, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, mljeveni cimet i mljeveni đumbir. U drugoj posudi miksajte maslac sa šećerom dok ne postanu pjenasti i lagani, dodajte jaja i naposljetku med koji ste prethodno zagrijali. Kad se sve sjedini dodajte suhe sastojke i nježno umiješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
- Tijesto umotajte u foliju i ostavite 24 sata u hladnjaku. Tako može stajati i do desetak dana.
- Kad izvadite tijesto iz hladnjaka razvaljajte ga na debljinu od 5 mm (možete i deblje ako želite). Po veličini razvaljanog tijesta odredite koliko veliku kućicu želite. Nacrtajte stranice kućice na običnom papiru kako biste napravili šablonu (4 stranice, 2 plohe za krov, vrata i prozori po želji; ne zaboravite izrezati otvore na stranicama). Zagrijte pećnicu na 180 °C i u međuvremenu izrežite plohe za svoju kućicu.
- Dijelove tijesta pažljivo stavite na papir za pečenje i prebacite u tepsije. Svaki dio pecite oko 10 minuta ili dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Kad su gotovi ostavite ih da se ohlade na ravnoj površini kako se ne bi iskrivili.
- Kao “ljepilo” koristimo otopljeni šećer. Na laganoj vatri otapajte šećer dok ne poprimi blago smeđu boju. Nemojte dopustiti da previše potamni jer će biti gorkog okusa i pazite da se ne opečete.
- Otopljeni šećer prebacite u hladnu posudu sa strane da se ne bi nastavio zagrijavati. Stranice ohlađenih komada tijesta mažite ljepljivom tekućinom i spajajte komade. Dok se ne učvrste, pored stranica možete postaviti šalice kako bi ih držale.
- Za snijeg za ukrašavanje miksajte bjelanjke dok ne budu bijeli, ali ne jako čvrsti. Umiješajte dvije žlice šećera u prahu i limunov sok da bude kremasto. Postepeno dodajte ostatak šećera u prahu, sve dok smjesa ne bude meka i bijela. Ako na kraju nije dovoljno čvrsta i ne zadržava oblik dodajte još šećera u prahu.
- Smjesu posipajte žlicom po krovu tako da izgleda kao snijeg, a ukrašavati prozore, vrata i zidove možete koristeći vrećicu za ukrašavanje.
DODATNO:
- Ako u smjesu za snijeg dodate jestive boje možete napraviti dodatne ukrase kao što su zeleni vjenčić na vratima, crveno cvijeće i slično.
- Gotovu kućicu možete, ali i ne morate, lagano posipati šećerom u prahu. Uz to, ljepljivim šećerom na kućicu možete zalijepiti i bombončiće, šećerne štapiće i druge jestive slastice koje poželite.
- Ako vam je ostalo viška tijesta od njega pravite male medenjake u obliku srca, zvjezdica, borića, sobova, snjegovića i svega ostalog što vam padne na pamet. Ukrasiti ih možete ostatcima snijega za ukrašavanje u bijeloj ili drugoj boji.