Mekanu i slasnu teksturu ovoj baklavi daje upravo med i sigurni smo da ćete se ovom receptu više puta vratiti. Od sastojaka se dobije velika tepsija baklave, a iste možete smanjiti ovisno o željenoj količini .

SASTOJCI

Kore za baklavu

Smjesa za punjenje
500 g mljevenih orasa
60 g krušnih mrvica
150 g šećera

Preljev
200 g margarina
100 ml ulja
200 g Apimel meda

Zaljev za kraj
korica limuna 400 ml vode
200 g Apimel meda
150 g šećera

PRIPREMA

1. Pomiješajte sastojke za smjesu za punjenje te u drugoj posudi rastopite sastojke za preljev.

2. Nauljite tepsiju te prekrijte prvom korom.

3. Premažite preljevom i prekrijte drugom korom. Ponovite postupak još jednom.

4. Na treću koru ide smjesa za punjenje, zalivena preljevom.

5. Nakon smjese za punjenje stavite koru i prelijte preljevom, a potom ponovite korak sasmjesom s orasima.

6. Ponavljajte dok vam ne ponestane sastojaka i završite s korom samo premazanom uljem.

7. Isijecite porcije i stavite peći na 180 stupnjeva oko 1 sat.

8. Kada je baklava pečena i odležala par minuta, zalijte ju s toplim zaljevom.

9. Vratite baklavu u još toplu pećnicu da se zaljev prožme dok se pećnica ne ohladi.

DODATNI SAVJETI

– umjesto margarina možete koristiti i maslac.

– prije samog pečenja, pripremljenu baklavu možete prekriti s par praznih kora, koje se prije stavljanja zaljeva uklone. Time ćete dobiti ljepšu baklavu bez popucalih gornjih kora.

– u pripremi preljeva i zaljeva savjetujemo ugrijati i otopiti sve sastojke, skloniti s vatre i tek potom dodati med.