Sezona gripa i prehlada već je odavno započela, a tko će nas bolje obraniti nego med? Oduvijek se smatrao svetom hranom i jednim od najvažnijih prirodnih lijekova za liječenje mnogih tegoba i jačanje imuniteta. Med je namirnica koja postoji od kada i čovjek, a najstariji nalaz koji potvrđuje njegovu važnost za ljudski rod je prapovijesna slika stara oko 15.000 godina pronađena na zidu špilje u Španjolskoj. Pčele i med imali su značajnu ulogu u životu drevnog Egipta, a u grobnici Tutankamona pronađen je jestiv med star preko 3000 godina!

Med je namirnica koja nam donosi izniman izvor energije i predstavlja lako probavljivu visokokaloričnu hranu. Upravo zbog toga savjetujemo je svim sportašima jer med poveća izdržljivost te smanjuje zamaranje mišića.  Ono što je od važnosti za znati je da prije nego što se med uvede u prehranu kod male djece treba pričekati do 12-te godine djetetova života.

Apiterapija je liječenje medom, a njegova ljekovita svojstva i djelovanja su gotovo neprebrojiva. Prije svega med olakšava simptome gripe, prehlade i svih bolesti respiratornog sustava koje su aktualne u jesensko zimske dane. Upala grla i sinusa te bronhitis lakše su podnošljivi zahvaljujući tvarima koje se nalaze u medu. Mješavina brojnih organskih kiselina, aminokiselina, enzima, peludnih zrnaca, eteričnih ulja, vitamina te minerala – nalaze se upravo u medu kojeg možemo bez grižnje savjesti uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Osim toga, on djeluje i kao prirodni antiseptik, a poseban je zbog toga što izvlači otrov od ugriza ili uboda. Djeluje povoljno i kod opeklina na koju se može nanijeti čisti med što će spriječiti stvaranje mjehura te pomoći u zacjeljenju i regeneraciji kože bez ožiljaka!

Med uvelike pomaže kod probavnih tegoba, zatvora, gastritisa te čira na želucu. Blagotvorno djeluje kod problema s očima, primjerice kod mrena ili konjunktivitisa. Uz sve, podiže razinu željeza, a istovremeno snižava razinu masnoće u krvi te jedno od važnijih svojstava jest čišćenje cijelog organizma. Sastavni je dio brojnih kozmetičkih proizvoda, a regenerativan učinak ima kao maska za lice jer uklanja kožne nečistoće, hrani suhu i dehidriranu kožu te pomaže u uklanjanju bora.

Uz pomoć ove zlatne tekućine možete postići idealnu tjelesnu težinu. Kod osoba koje imaju manjak kilograma med može pomoći jer redovitom konzumacijom potiče apetit. Uz svojstvo detoksikacije, med može pomoći i kod reduciranja tjelesne težine – svako jutro prije obroka u čašicu mlake vode staviti jednu žličicu meda, dvije žlice limunovog soka te popiti.

Dobro zatvoren i skladišten med nema rok trajanja, a kristalizacija je prirodan proces koji ne utječe na njegovu kvalitetu. Čudo prirode ima svestranu djelotvornost i način na koji nastaje možemo zahvaliti fascinantnim i marljivim pčelicama bez kojih ova priča ne bi bila ovako savršena. Čuvajmo zdravlje i vitalnost uz ovaj dar prirode!