Propolis je smola koju pojedine pčele skupljaju s pupoljaka raznih biljaka. To nije zadatak kojim se bavi cijeli pčelinjak, nego samo odabrane pčele i o njima ovisi cijela zajednica, jer od propolisa grade svoje nastambe.

Ljekovita svojstva propolisa poznata su ljudima od davnina. Postoje neki arheološki dokazi koji sugeriraju kako se propolis koristio kao lijek u Starom Egiptu. Tada je korišten za mumificiranje i liječenje bogatih i uglednih Egipćana. Njegova svojstva zacjeljivanja rana prepoznata su i korištena na prvim crtama ratova u Europi i Aziji, najpoznatije među redovima Napoleonove vojske.

Iako je zacjeljivanje rana najpoznatija funkcija propolisa, on ima i antibakterijska, anestetička, protuupalna, dezinfekcijska i fungicidna svojstva. Propolis se koristi i kao prirodni antibiotik i dodatak antibioticima jer pomaže organizmu obraniti se od loših bakterija, a ne uklanja dobre bakterije, što znači da ne morate uzimati probiotike. Pomaže kod svih vrsta kožnih bolesti, umiruje kašalj i upalu grla te pomaže kod zubobolje i sprječavanja nastanak karijesa. Isto tako smanjuje bolnu osjetljivost zubi, jača zubnu caklinu i zacjeljuje afte. Ako imate sezonsku gripu, propolis pomaže ublažiti simptome suhog i mokrog kašlja. Sve što trebate napraviti je konzumirati propolis prije spavanja.

Djeluje i protiv čireva, kod reguliranja rada probavnog sustava i snižava razinu kolesterola. Sam po sebi nema negativnih učinaka na organizam, ali ga ne smiju koristiti osobe koje su alergične na pčelinje proizvode. Kao terapija koristi se kod podizanja imuniteta i ublažavanja simptoma astme, upala uha, pluća i bubrega. Propolis se koristi i kao preventiva kod arterioskleroze, srčanih bolesti i infarkta.

Njegova antioksidacijska svojstva odstranjuju enzime koji pospješuju mrenu i štite organizam od tumora, srčanih bolesti i bolesti živčanog sustava. No cjeloviti popis ljekovitih svojstava propolisa ne postoji jer njegov sastav ovisi o lokaciji u kojoj pčele žive. One ga skupljaju s drveća koje im se nalazi u blizini, stoga propolis iz Kanade ima drugačiji sastav od hrvatskog propolisa. Ovo je dugo zbunjivalo znanstvenike pa su moderna istraživanja okrenuta prema povezivanju lokacije i drugih vanjskih čimbenika s ljekovitim svojstvima propolisa.

Pratite nas i dalje za najnovije vijesti o propolisu. Apimel u ponudi ima propolis u obliku kapi i spreja, koje možete kupiti ovdje.