Apimel proizvodi su prirodni pčelinji proizvodi proizvedeni u Hrvatskoj. U ponudi imamo više vrsta konzumnog meda (bagrem, kesten, lipa, kadulja i cvjetni), proizvoda na bazi meda, ljekovitog bilja i propolisa te kozmetike (Pčelinja mast) i pića s medom (Melkior). Posebno smo ponosni na našu liniju ljekovitih medova koji su jedinstveni dodatak prehrani a pozitivno djeluju na stanje našeg organizma.
Zdravije kuhati nikad nije bilo lakše! Podijelit ćemo s vama jedan mali, ali bitan savjet: umjesto šećera koristite med i već ste napravili veliki korak ka boljem zdravlju!
Oduševite se s našim receptima za zdravije kuhanje!
Kore za baklavu
Smjesa za punjenje
500 g mljevenih orasa
60 g krušnih mrvica
150 g šećera
Preljev
200 g margarina
100 ml ulja
200 g Apimel meda
Zaljev za kraj
korica limuna 400 ml vode
200 g Apimel meda
150 g šećera
1. Pomiješajte sastojke za smjesu za punjenje te u drugoj posudi rastopite sastojke za preljev.
2. Nauljite tepsiju te prekrijte prvom korom.
3. Premažite preljevom i prekrijte drugom korom. Ponovite postupak još jednom.
4. Na treću koru ide smjesa za punjenje, zalivena preljevom.
5. Nakon smjese za punjenje stavite koru i prelijte preljevom, a potom ponovite korak sasmjesom s orasima.
6. Ponavljajte dok vam ne ponestane sastojaka i završite s korom samo premazanom uljem.
7. Isijecite porcije i stavite peći na 180 stupnjeva oko 1 sat.
8. Kada je baklava pečena i odležala par minuta, zalijte ju s toplim zaljevom.
9. Vratite baklavu u još toplu pećnicu da se zaljev prožme dok se pećnica ne ohladi.
DODATNI SAVJETI
– umjesto margarina možete koristiti i maslac.
– prije samog pečenja, pripremljenu baklavu možete prekriti s par praznih kora, koje se prije stavljanja zaljeva uklone. Time ćete dobiti ljepšu baklavu bez popucalih gornjih kora.
– u pripremi preljeva i zaljeva savjetujemo ugrijati i otopiti sve sastojke, skloniti s vatre i tek potom dodati med.
Za tijesto
225 g integralnog brašna
80 g meda
125 g maslaca Jaje
Za nadjev
1 kg zrelih krušaka
150 – 200 g Apimel meda (ovisno o slatkoći krušaka)
3 jaja 100 g mljevenih badema
100 g brašna Prstohvat soli
1. Umijesite tijesto , umotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na barem pola sata.
2. Kruške ogulite, ali im ostavite peteljke. Ako želite, odozdo im pažljivo izdubite sredinu s košticama. Poklopljene dinstajte u 125 ml vode i 2 žlice šećera oko 6 minuta, a potom ih dobro ocijedite.
3. Zagrijte pećnicu na 180 °C
4. Ohlađeno tijesto razvaljajte na brašnjavoj podlozi u formu kruga, pa njime obložite okrugli kalup (promjera 26 cm) i okolo izvucite malo rub.
5. Za nadjev odvojite žumanjke od bjeljanjaka, pa ulupajte čvrsti snijeg od bjeljanjaka. Žumanjke pjenasto izmiksajte pa dodajte Apimel med i brašno.
6. Kuhačom polako umiješajte snijeg od bjeljanjaka, pa kremu razmažite po tijestu.
7. U kremu položite kruške s peteljkama prema gore, a pitu pecite 50-60 minuta.
PRHKO TIJESTO
500 g brašna
100 g šećera u prahu
100 g maslaca
120 ml mlijeka
80 g Apimel meda
2 jaja
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
KREMA:
800 ml mlijeka
80 g brašna
80 g gustina
80 g šećera u prahu
80 g Apimel meda
80 g mljevenih orašastih plodova po želji
1. Zamijesite prhko tijesto od navedenih sastojaka i podijelite na 3 ili 4 dijela (ovisno koliko kora želite). Razvaljajte tijesto i svaku koru pecite oko 7 minuta na 170 stupnjeva.
2. Mlijeko zakuhajte a dio odvojite i zamutite s brašnom, gustinom i vanili šećerom. Kao i kod pripreme pudinga, odvojenu smjesu vratite u zakuhano mlijeko i kuhajte dok se ne zgusne. Naravno, ovdje radimo pažljivo da ne nastanu grudice. Maknite s vatre a kada se krema malo ohladi, dodajte med, mljevene orašasta plodove ili dodatno što inače volite u kremama.
3. Filujte kore i režite nakon što odstoji barem nekoliko sati. Nama je pita najbolja nakon dan ili dva kada se sve dobro upije i spoji.
DODATNO:
– U kremu možete dodati i malo bijele čokolade te ukoliko volite slađe, preporučujemo i vanili šećer.
– Ova pita može se završiti s kremom, no ako volite čokoladnu glazuru kao i mi, preporučujemo glazirati pitu čokoladom na standardni način.
– Kore je moguće pripremiti i koji dan ranije te ih čuvati u foliji do pripreme
U slast!
Saznajte najnovije vijesti iz Apimel svijeta!