Slatke pite u raznim varijacijama jesenski su najčešći desert, a mi vas pozivamo da isprobate ovu zanimljivu pitu iz koje proviruju vršci krušaka i neodoljivi miris Apimel meda.
SASTOJCI
Za tijesto
225 g integralnog brašna
80 g meda
125 g maslaca Jaje
Za nadjev
1 kg zrelih krušaka
150 – 200 g Apimel meda (ovisno o slatkoći krušaka)
3 jaja 100 g mljevenih badema
100 g brašna Prstohvat soli
PRIPREMA
1. Umijesite tijesto , umotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na barem pola sata.
2. Kruške ogulite, ali im ostavite peteljke. Ako želite, odozdo im pažljivo izdubite sredinu s košticama. Poklopljene dinstajte u 125 ml vode i 2 žlice šećera oko 6 minuta, a potom ih dobro ocijedite.
3. Zagrijte pećnicu na 180 °C
4. Ohlađeno tijesto razvaljajte na brašnjavoj podlozi u formu kruga, pa njime obložite okrugli kalup (promjera 26 cm) i okolo izvucite malo rub.
5. Za nadjev odvojite žumanjke od bjeljanjaka, pa ulupajte čvrsti snijeg od bjeljanjaka. Žumanjke pjenasto izmiksajte pa dodajte Apimel med i brašno.
6. Kuhačom polako umiješajte snijeg od bjeljanjaka, pa kremu razmažite po tijestu.
7. U kremu položite kruške s peteljkama prema gore, a pitu pecite 50-60 minuta.