Ovaj popularni doručak, sve češće postaje i međuobrok, zdrava grickalica ili čak zamjena za glavni obrok. Svaki hrskavi zalogaj, prepun hranjivih sastojaka, omogućit će vam visoku razinu energije tijekom cijelog dana.

SASTOJCI

¼ šalice Apimel cvjetnog meda
2 šalice zobenih pahuljica
1 šalica orašastih plodova po ukusu
¼ šalice ulja
¼ šalice smeđeg šećera (može se smanjiti po ukusu)
1 bjeljanjak
1 šalica sušenog voća (po izboru)

Začini:

¼ žličice mljevenog đumbira
¼ žličice mljevenog klinčića
¼ žličice muškatnog oraščića
½ žličice cimeta
Malo soli

PRIPREMA

Pećnicu zagrijte na 150 °C. Grubo nasjeckajte orašaste plodove te ih pomiješajte sa začinima i soli.
Pomiješajte med, smeđi šećer i ulje, dodajte suhe sastojke i sve dobro izmiješajte kuhačom.
Bjelanjak umutite da postane pjenast, dodajte ga smjesi i lagano sve izmiješajte.
Na pleh stavite papir za pečenje te ravnomjerno rasporedite smjesu po cijeloj površini.
Pecite oko 30 minuta, dok ne postane zlatno – žute boje.
Smjesu nemojte dirati tijekom pečenja, mora ostati u jednom komadu. Kada se ispeče, stavite ju na hlađenje te nakon što se ohladi razbijte na manje komade.

Savjet:
1. Granolu usitnite ovisno o obroku, npr. sitnije ako ju jedete za doručak uz mlijeko ili jogurt. Krupnije, ukoliko ju jedete kao hrskavi snack ili užinu.
2. Dodajte u granolu suho voće, spremite u staklenku i imate zdravi obrok za cijeli tjedan.
3. Ukoliko povećate količinu meda, a izbacite bjelanjak, granola se u zatvorenoj staklenci može držati i mjesec dana (no sigurno će se potrošiti i prije).