Ovaj popularni doručak, sve češće postaje i međuobrok, zdrava grickalica ili čak zamjena za glavni obrok. Svaki hrskavi zalogaj, prepun hranjivih sastojaka, omogućit će vam visoku razinu energije tijekom cijelog dana.
SASTOJCI
- ¼ šalice Apimel cvjetnog meda
- 2 šalice zobenih pahuljica
- 1 šalica orašastih plodova po ukusu
- ¼ šalice ulja ¼ šalice smeđeg šećera (može se smanjiti po ukusu)
- 1 bjeljanjak 1 šalica sušenog voća (po izboru)
Začini:
- ¼ žličice mljevenog đumbira
- ¼ žličice mljevenog klinčića
- ¼ žličice muškatnog oraščića
- ½ žličice cimeta
- malo soli
PRIPREMA
- Pećnicu zagrijte na 150 °C.
- Grubo nasjeckajte orašaste plodove te ih pomiješajte sa začinima i soli.
- Pomiješajte med, smeđi šećer i ulje, dodajte suhe sastojke i sve dobro izmiješajte kuhačom.
- Bjelanjak umutite da postane pjenast, dodajte ga smjesi i lagano sve izmiješajte.
- Na pleh stavite papir za pečenje te ravnomjerno rasporedite smjesu po cijeloj površini. Pecite oko 30 minuta, dok ne postane zlatno – žute boje. Smjesu nemojte dirati tijekom pečenja, mora ostati u jednom komadu. Kada se ispeče, stavite ju na hlađenje te nakon što se ohladi razbijte na manje komade.
SAVJETI:
- Granolu usitnite ovisno o obroku, npr. sitnije ako ju jedete za doručak uz mlijeko ili jogurt. Krupnije, ukoliko ju jedete kao hrskavi snack ili užinu.
- Dodajte u granolu suho voće, spremite u staklenku i imate zdravi obrok za cijeli tjedan.
- Ukoliko povećate količinu meda, a izbacite bjelanjak, granola se u zatvorenoj staklenci može držati i mjesec dana (no sigurno će se potrošiti i prije).