SASTOJCI
- 750 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 5 g mljevenog đumbira
- 3 g mljevenog muškatnog oraščića
- 2 g cimeta
- 205 g maslaca sobne temperature
- 235 ml Apimel meda
- 220 g smeđeg šećera (što tamniji)
- 120 ml vode
- 1 jaje
- par kapi arome vanilije
Ukrašavanje
- 2 bjelanjka
- cca 250 g šećera u prahu
- sok od pola limuna
- jestive boje
PRIPREMA
Brašno, prašak za pecivo, đumbir, muškat i cimet dobro promiješajte u posudi. Maslac, med, šećer, vodu, jaje i vaniliju izmiksajte mikserom dok ne dobijete homogenu smjesu. Malo po malo dodavajte smjesu od brašna i zamijesite tijesto u posudi. Tijesto će biti prhko i razdvajati se, ali tako treba biti. Razdijelite smjesu na tri jednaka dijela, svaki zamotajte u foliju i stavite u hladnjak najmanje tri sata. To je jako bitno kako bi ga poslije mogli lijepo razvaljati. Potom pleh obložite papirom za pečenje. Površinu na kojoj ćete valjati tijesto dobro pobrašnite, tako i tijesto, valjak i modlice da se ne bi ljepilo i da ih možete odvojiti od površine. Stavljajte na pleh i u pećnicu zagrijanu na 175 stupnjeva desetak minuta. Nemojte ih prepeći, oni još moraju biti mekani kad ih izvadite van. Ohladite ih dobro prije ukrašavanja. Ukrašavanje: Bjelanjke dobro istući, umiješati šećer u prahu i limunov sok. Podijelite u 3 posude i u svaku dodajte jednu boju. Svaku stavite u plastičnu vrećicu za zamrzavanje, odrežite malu rupicu i počnite s ukrašavanjem sasvim hladnih keksića. Ostavite preko noći da se stvrdne.
