(Hrvatski) Mekanu i slasnu teksturu ovoj baklavi daje upravo med i sigurni smo da ćete se ovom receptu više puta vratiti. Od sastojaka se dobije velika tepsija baklave, a iste možete smanjiti ovisno o željenoj količini .

SASTOJCI

(Hrvatski) 1/2 kg gotovih kora za baklavu

Smjesa za punjenje
500 g mljevenih oraha
60 g krušnih mrvica
150 g šećera

Preljev
200 g margarina
100 ml ulja
200 g Apimel meda

Zaljev za kraj
korica limuna
400 ml vode
200 g Apimel meda
150 g šećera

PRIPREMA

1. Pomiješajte sastojke za smjesu za punjenje te u drugoj posudi rastopite sastojke za preljev.
2. Nauljite tepsiju te prekrijte prvom korom.
3. Premažite preljevom i prekrijte drugom korom. Ponovite postupak još jednom.
4. Na treću koru ide smjesa za punjenje, zalivena preljevom.
5. Nakon smjese za punjenje stavite koru i prelijte preljevom, a potom ponovite korak sasmjesom s orasima.
6. Ponavljajte dok vam ne ponestane sastojaka i završite s korom samo premazanom uljem.
7. Isijecite porcije i stavite peći na 180 stupnjeva oko 1 sat.
8. Kada je baklava pečena i odležala par minuta, zalijte ju s toplim zaljevom.
9. Vratite baklavu u još toplu pećnicu da se zaljev prožme dok se pećnica ne ohladi.

DODATNI SAVJETI

– umjesto margarina možete koristiti i maslac
– prije samog pečenja, pripremljenu baklavu možete prekriti s par praznih kora, koje se prije stavljanja zaljeva uklone. Time ćete dobiti ljepšu baklavu bez popucalih gornjih kora.
– u pripremi preljeva i zaljeva savjetujemo ugrijati i otopiti sve sastojke, skloniti s vatre i tek potom dodati med