(Hrvatski) Medenjaci su jedan od omiljenih kolačića svih uzrasta. Ukusni, mekani i jednostavni za pripremu...uvijek nas vrate u djetinjstvo i podsjete na blagdane koje smo proveli u toplini doma s obitelji na okupu. Razveselite i vi svoje najmilije ove blagdane s Apimel božićnim medenjacima! :)

SASTOJCI

(Hrvatski) TIJESTO

  • 50 dkg glatkog brašna
  • 20 dkg šećera
  • 3 cijela jaja
  • 15 dkg Apimel meda s cimetom
  • 1 velika žlica sode
  • 1 velika žlica masti
  • muškatni oraščić
  • ekstrakt vanilije

GLAZURA Ovisno o vašim preferencijama glazuru možete napraviti tradicionalnu (pomiješajte 1 bjelanjak i 300 g šećera u prahu) ili biti kreativni i igrati se s otopljenom čokoladom, krem namazom ili džemom.

PRIPREMA

U zdjelu stavite brašno i dodajte: šećer, jaja, med, sodu, mast, muškatni oraščić i ekstrakt vanilije. Sve pomiješajte te ručno zamijesite tijesto.

Kada se sastojci povežu i tijesto postane glatko zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Nakon što tijesto odstoji u hladnjaku, podijelite ga na tri dijela i svaki dio razvaljajte pomoću valjka na debljinu od 1 cm na pobrašnjenoj podlozi.

Zatim uzmite modlice, uvaljajte ih u brašno i počnite izrezivati tijesto. U kalup za pečenje na koji je prethodno stavljen papir za pečenje stavite izrezane oblike tijesta.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 15 minuta.

Nakon što medenjake izvadite iz pećnice ostavite ih sat vremena na sobnoj temperaturi da se ohlade. Za to vrijeme pripremite glazure koje želite upotrijebiti za ukrašavanje vaših blagdanskih medenjaka i dajte mašti na volju!

Dobar tek želi vam Apimel 🙂