Ehinacea (lat. Echinaceae purpureae) jedan je od najčešćih izbora u prirodnom liječenju simptoma virusnih respiratornih infekcija, posebno prehlade. Ova čudesna biljka s izvanrednim terapeutskim sposobnostima poznata je već stoljećima kao lijek drevnih Indijanaca.

U učinkovitost lijekova od ehinaceje najbolje je uvjeriti se kvalitetnim kliničkim istraživanjima. U jednom od njih, 2559 zdravih dobrovoljaca dobilo je kutije s tabletama ehinaceje ili placebo, odnosno tablete bez ehinaceje. U zatvorenoj omotnici bilo je zapisano koje su tablete u kojoj kutiji, ali tu informaciju tijekom provođenja istraživanja nisu imali niti liječnici, niti dobrovoljci. Dobrovoljci su počeli uzimati lijek kod prvih znakova prehlade. Liječnici su na početku i na kraju liječenja procjenjivali prisutnost 12 najčešćih simptoma prehlade: curenje iz nosa, suzne oči, upaljeno grlo, glavobolja, vrućica, kašalj i slično. Kod bolesnika koji su uzimali placebo, simptomi su se spontano smanjili za 29% između dva pregleda, a kod onih koji su uzimali tablete ehinaceje, simptomi su se smanjili u prosjeku za čak 63%.

Kada koristiti Ehinaceju?
Ehinacea se koristi kod:

  • dugotrajnih upala mokraćnog mjehura,
  • kroničnih bolesti dišnog sustava,
  • gripe,
  • prehlada,
  • herpesa te
  • kao dodatna terapija kod drugih gljivičnih, bakterijskih i virusnih infekcija.

Nekoliko kliničkih ispitivanja pokazala su da se kod ljudi koji započnu s upotrebom ehinaceje u trenutku pojave prvih simptoma prehlade ili gripe smanjuje težina prehlade kao i njeni simptomi. Klinička studija potvrđuje da ehinacea podupire oslabljeni imunološki sustav u fazama povećanog stresa ili virusnih infekcija (gripa ili prehlada). Potvrđuje i da se uzimanjem preparata ehinaceje imunološki sistem ne može „prestimulirati“, odnosno nikad se ne može pretjerati s ehinacejom.

Kada ne uzimati enichaceju?
Ehinaceju se ne preporučuje koristiti kod autoimunih bolesti, poput multiple skleroze, Hashimotovog tireoiditisa, te AIDS-a, tuberkuloze i reumatoidnog artritisa. Neki autori ipak smatraju da mehanizam djelovanja ehinaceje ne utječe na pogoršanje autoimunih bolesti pa bi se ovo upozorenje s vremenom moglo i promijeniti.

Ehinacea i Apimel
Ehinaceju možete pronaći u našim Proimunal kapima s propolisom koje uz imunostimulativno, antivirusno i antibakterijsko djelovanje pospješuju i ubrzavaju zarastanje ranica na koži i sluznicama te ublažavaju upalne procese.

Apidental sprej s tinkturom propolisa koji blagotvorno djeluje na zubno meso također sadrži ehinaceju, a pomaže kod zubobolje te sluznice usta oštećene aftama.
Apimel proizvode moguće je pronaći u prodavaonicama zdrave hrane, ljekarnama, DM prodavaonicama, ali i na webshopu.
Za više informacija i zanimljivosti iz svijeta prirodne kozmetike na bazi pčelinjih proizvoda zapratite nas na Facebooku i Instagramu.