Stara rimska izreka kaže „ Zaprijeti li smrt, po kadulju u vrt“, a time se točno opisuje izuzetna ljekovitost ove biljke. Njezine blagodati prepoznate su još od davnina pa su ju tako drevni Egipćani koristili kao lijek za neplodnost, za balzamiranje i mumificiranje, a u srednjem vijeku koristila se zbog svog antimikrobnog djelovanja.

Salvia officinalis

Kadulja, poznata i pod svojim znanstvenim nazivom Salvia officinalis, višegodišnja je biljka snažnog i ugodnog mirisa. U narodu ima mnoga imena poput salvia, žalfija, salvulja i pitomi pelin. Naziv salvia dolazi od latinske riječi salvum, što znači spasiti. Hrvatski naziv kadulja je dobila od glagola “kaditi” jer se prije ova biljka koristila za čišćenje domova.

Kadulja se primjenjuje na razne načine: sušena kadulja izvrstan je začin za hranu, eterično ulje kadulje koristi se za smanjenje stresa, ali od svih oblika najviše se koristi čaj od kadulje.

Ljekovitost

Kadulja ima dugi niz ljekovitih svojstava, stoga nije ni čudo da je jedna od najpopularnijih ljekovitih biljaka:

 • Sadrži mnoštvo hranjivih tvari poput vitamina K, magnezija, cinka te vitamina A, C i E
 • Potiče zarastanje oštećenog tkiva i njegovu obnovu
 • Sadrži antiseptička svojstva
 • Bogata je antioksidansima – sadrži preko 160 različitih polifenola, kemijskih spojeva biljnog podrijetla koji djeluju kao antioksidansi u tijelu
 • Djeluje kao prirodni antibiotik
 • Ima antibakterijsko djelovanje

Samim time ima i širok raspon upotrebe:

 • Kadulja se često koristi za njegu sluznice usne šupljine, dakle kod afti i osjetljivih desni, a pomaže i kod grlobolje i promuklosti.
 • Koristi se i kod sijede kose, za popravljanje njezinog tona i teksture, a općenito jača kosu i daje joj sjaj
 • Blagi čaj od kadulje pospješuje znojenje, dok ga jaki čaj od kadulje sprječava
 • Koristi se za liječenje bolesti mokraćnog mjehura i upalnih stanja mokraćnih putova
 • Ublažava simptome menopauze poput pretjeranog znojenja, suhoće rodnice i razdražljivosti
 • Potiče pamćenje i zdravlje mozga jer sadrži spojeve koji štite obrambeni sustav mozga
 • Smiruje upale crijeva i želuca, tegobe u jetri i žučnome mjehuru

Kadulja i Apimel

Apimel tim prepoznao je ljekovita svojstva i široku primjenu kadulje. Samim time u ponudi imamo nekoliko proizvoda s kaduljom, a svaki od njih djeluju dobrotvorno na zdravlje.

U prvom redu ističemo naš najpoznatiji proizvod, bezalkoholni propolis sprej s kaduljom koji pomaže kod upalnih procesa i prehlada te djeluje na viruse, gripe i herpes. Učinkovit je i u borbi protiv parazita i gljivica, kod opekotina i uboda, a pomoći će i kod zubobolje i neugodnog zadaha. Idealan je za one koji ne smiju konzumirati alkohol, vrlo je ugodnog okusa te dolazi u pakiranju od 20 ml.

Apimel bezalkoholni sprej s kaduljom

Kadulja se nalazi i u Apimel Apidental spreju koji blagotvorno djeluje na zubno meso i omogućava lakši oporavak oštećenih desni.

Apimel apidental sprej

Salvia med za grlo uz kadulju te propolis i med pomaže kod bolesti usne šupljine, grla i krajnika.

apimel salvia med za grlo

Ljekovita svojstva kadulje pčele donose u Apimel Premium med s kaduljom pa se ova vrsta meda primjenjuje kod bolesti grla te kao obloga kod kožnih infekcija. Dolazi u pakiranju od 250, 450 i 900 grama.

Apimel premium med s kaduljom

Oprez

Iako ima razne blagodati, ne treba pretjerati s konzumiranjem kadulje. Njen sastojak tujon može biti vrlo toksičan, stoga može doći do trovanja tujonom. Osim toga, oprez se preporučuje i trudnicama, dojiljama i djeci, a osobe koje boluju od epilepsije ili hipertenzije kadulju ne bi smjeli konzumirati. Kadulju nitko ne smije uzimati u velikoj količini na dulji vremenski period jer pretjerivanje može izazvati uzrujanost, tahikardiju, suha usta, teškoće sa spavanjem, vrtoglavice, a moguć je i gubitak svijesti.

Apimel proizvode moguće je pronaći u određenim prodavaonicama zdrave hrane,ljekarnama, DM prodavaonicama ali i na web shopu.

Za više informacija i zanimljivosti iz svijeta prirodne kozmetike na bazi pčelinjih proizvoda zapratite nas na Facebooku i Instagramu.