SASTOJCI
Tijesto
220 g mekog brašna
100 g masti
1 jaje
2 žlice gustog meda
1 žličica šećera
pola žličice bijelog octa
pola žličice sode bikarbone
prstohvat soli
limunova korica (sitno ribana)
File 300 g pečenih oraha
100 g šećera
100 g tečnog meda
2 žlice gustog meda
2 žlice domaćeg pekmeza od šljiva
1 žlica rakije
4-5 domaćih jaja
prstohvat soli
PRIPREMA
1. Očistiti orahe i staviti ih u lim za pečenje i u vruću pećnicu ( 170*C) na par minuta, paziti da ne pregore (ne smiju jako potamniti). 2. Izvaditi ih na krpu, još tople oljuštiti od korice, samljeti. 3. Umijesiti tijesto od navedenih sastojaka, podijeliti na 2 dijela i razvaljati na veličinu manjeg lima za pečenje. 4. Pripremiti nadjev – istući snijeg od bjelanaca uz prstohvat soli, izmiksati žumanjke, šećer, oba meda, pekmez i rakiju. Lagano kuhačom sjedititi obje smjese i umiješati orahe. 5. Smjesom premazati tijesto, poklopiti drugim dijelom tijesta i izbockati vilicom na par mjesta. 6. Pažljivo premazati mlijekom, pomoću kista. Posipati sa malo šećera. 7. Peći na 150*C, dok ne poprimi lijepu boju. Još vruću premazati uljem, pomoću kista. 8. Ohlađenu pitu rezati na male kockice ili po želji. Poslužiti uz šalicu čaja, kave ili mlijeka.