SASTOJCI

Tijesto

220 g mekog brašna

100 g masti

1 jaje

2 žlice gustog meda

1 žličica šećera

pola žličice bijelog octa

pola žličice sode bikarbone

prstohvat soli

limunova korica (sitno ribana)

File 300 g pečenih oraha

100 g šećera

100 g tečnog meda

2 žlice gustog meda

2 žlice domaćeg pekmeza od šljiva

1 žlica rakije

4-5 domaćih jaja

prstohvat soli

PRIPREMA

1. Očistiti orahe i staviti ih u lim za pečenje i u vruću pećnicu ( 170*C) na par minuta, paziti da ne pregore (ne smiju jako potamniti). 2. Izvaditi ih na krpu, još tople oljuštiti od korice, samljeti. 3. Umijesiti tijesto od navedenih sastojaka, podijeliti na 2 dijela i razvaljati na veličinu manjeg lima za pečenje. 4. Pripremiti nadjev – istući snijeg od bjelanaca uz prstohvat soli, izmiksati žumanjke, šećer, oba meda, pekmez i rakiju. Lagano kuhačom sjedititi obje smjese i umiješati orahe. 5. Smjesom premazati tijesto, poklopiti drugim dijelom tijesta i izbockati vilicom na par mjesta. 6. Pažljivo premazati mlijekom, pomoću kista. Posipati sa malo šećera. 7. Peći na 150*C, dok ne poprimi lijepu boju. Još vruću premazati uljem, pomoću kista. 8. Ohlađenu pitu rezati na male kockice ili po želji. Poslužiti uz šalicu čaja, kave ili mlijeka.