SASTOJCI

 

  • 750 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 5 g mljevenog đumbira
  • 3 g mljevenog muškatnog oraščića
  • 2 g cimeta
  • 205 g maslaca sobne temperature
  • 235 ml Apimel Premium meda s dodatkom cejlonskog cimeta
  • 220 g smeđeg šećera (što tamniji)
  • 120 ml vode
  • 1 jaje
  • par kapi arome vanilije

Ukrašavanje

  • 2 bjelanjka
  • cca 250 g šećera u prahu
  • sok od pola limuna
  • jestive boje

PRIPREMA

Brašno, prašak za pecivo, đumbir, muškat i cimet dobro promiješajte u posudi. Maslac, med, šećer, vodu, jaje i vaniliju izmiksajte mikserom dok ne dobijete homogenu smjesu. Malo po malo dodavajte smjesu od brašna i zamijesite tijesto u posudi. Tijesto će biti prhko i razdvajati se, ali tako treba biti. Razdijelite smjesu na tri jednaka dijela, svaki zamotajte u foliju i stavite u hladnjak najmanje tri sata. To je jako bitno kako bi ga poslije mogli lijepo razvaljati. Potom pleh obložite papirom za pečenje. Površinu na kojoj ćete valjati tijesto dobro pobrašnite, tako i tijesto, valjak i modlice da se ne bi ljepilo i da ih možete odvojiti od površine. Stavljajte na pleh i u pećnicu zagrijanu na 175 stupnjeva desetak minuta. Nemojte ih prepeći, oni još moraju biti mekani kad ih izvadite van. Ohladite ih dobro prije ukrašavanja.

Ukrašavanje: Bjelanjke dobro istući, umiješati šećer u prahu i limunov sok. Podijelite u 3 posude i u svaku dodajte jednu boju. Svaku stavite u plastičnu vrećicu za zamrzavanje, odrežite malu rupicu i počnite s ukrašavanjem sasvim hladnih keksića. Ostavite preko noći da se stvrdne.